ONE DAY A DREAM SCHOOL

1 DAY A DREAM SCHOOL
What is it?
DA VINCI COLLEGE
1DDS Action Day
7 DAY OF INSPIRATION
The Experiment
Getting the board, students, parent, companies, government and creatives together to redesign the school for 1 day
Stacks Image 72
Da Vinci College: straks elke dag een droomschool?
BN DeStem.nl | Auteur: door Paulus Smits |   woensdag 02 maart 2011 | 09:27 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 02 maart 2011 | 09:29


ROOSENDAAL - Zet honderd docenten, (school)bestuurders, leerlingen en andere mensen die bij het onderwijs betrokken zijn bij elkaar, en je hebt een Poolse landdag. Tenzij je Thieu Besselink inhuurt, natuurlijk.
Thieu wie? Thieu Besselink is een wetenschapper, gespecialiseerd in leiderschap en groepsprocessen. Op de speciale bijeenkomst One Day a Dream School van het Da Vinci College, maandag in De Kring, wist hij binnen de kortste keren een honderdtal deelnemers aan het discussiëren te krijgen.

Een greep uit de uitkomsten: laat docenten en leerlingen met elkaar koken en eten; creëer een gebouw met licht en kleur; organiseer stages in de school; leg een dossier aan van stage-verslagen en bouw zo een staalkaart voor stages.

Het werd uiteindelijk een soort geestelijke werkplaats over de gedroomde school, op initiatief van de altijd enthousiaste schoolleider Joseph Dekkers. Hij had aardig wat kanonnen naar De Kring weten te lokken. Kunstenaars (Geoffrey Wijn, Gisela in 't Veld, Peet Quintus) en fotografen (we zagen onder anderen oud BN DeStem-fotograaf Ben Steffen in de weer). Onderwijs-hotemetoten, ook van buiten de stad, zoals Eugène Bernard, bestuursvoorzitter van Ons Middelbaar Onderwijs. Burgemeester Jacques Niederer en wethouder Jan Peeters en dan nog een reeks ondernemers, die met het oog op hun toekomstige personeelsbezetting natuurlijk baat hebben bij goed beroepsonderwijs. 'Ontmoeten is leren' luidt het samenwerkingsverband van onderwijs en ondernemers dat gericht is op het aanhalen van de contacten tussen opleiders en bedrijfsleven.

Burgemeester Niederer sloot af met de constatering dat onderwijs thuishoort in Every day a dream school. "Blijf dromen, dromen zijn geen bedrog. School moet een broedplaats, een ontmoetingsplek en een veilige plek zijn." Hij zelf koesterde ook een droom toen hij nog op de mavo zat. "Niet dat ik toen burgemeester wilde worden. Dat wist ik nog niet. Maar ik wilde wel méér!" Toen Jospeh Dekkers aansluitend onthulde dat ook hij op de mavo heeft gezeten was het droomscenario compleet.